Los independentistas trionfan a Escòcia e vòlon nòu referendum


Lo Scottish National Party (SNP) es estat un dels grands ganhant de las eleccions d’aquel dijòus a la Grand Bretanha. Los independentistas escocesses an somat fins a tretze bancs mai dels qu'avián fins ara a Westminster e son passats de 35 a 48 d’un total de 59 en jòc. 

Après conéisser los resultats, la ministra principala e cap del partit, Nicola Sturgeon, a remembrat al primièr ministre britanic, Boris Johnson, que lo cabal de vòts obtenguts per lo sieu partit «renauís e enfortís» lo mandat de lo sieu govèrn regional per celebrar un nòu referendum d’independéncia. Sturgeon Vòl lo convocar per fins de l’an que ven. «Es arribat lo moment que las gents d’Escòcia pòsca decidir lo sieu futur», afirmèt la dirigenta.

Pendent la campanha electorala, Sturgeon a pas quitat de repetir que l'independéncia es la melhora solucion contra lo ‘brexit’ e ara, refortilhada la preséncia de lo sieu partit a Westminster, desaprofitarà pas l’escasença per pressionar al maximal lo Govèrn de Londres. Totun, Johnson a ja dich que pas l’autorizarà e, donada la majoritat absoluta qu'an obtengut los ‘tories’ en aqueles comicis, es malaisit que Sturgeon atenga las siás intencions. Mas los independentistas an fach un passatge de gigant.

.