Unesco Barcelona organiza lo cicle 'Pedagogia partejada : Catalonha e Occitània'

InfOccitània a l'onor de presentar aquel cicle organizat per Efrén Beltrán, director de InfOccitània:

Cicle: PEDAGOGIA COMPARTIDA: CATALUNYA I OCCITÀNIA
(Cicle: PEDAGOGIA PARTEJADA: CATALONHA E OCCITÀNIA)

Amics de la UNESCO de Barcelona

Aquel cicle de conferéncias es lo segond qu'organiza d'Amics de la Unesco de Barcelona sus Occitània, aquel còp amb motiu de la proclamacion de la part de l’ONU del 2019 coma An Internacional de las Lengas Minorizadas. 

En aquela escasença tractam dirèctament lo tèma de la lenga occitana e la siá situacion sociolingüistica en lo domeni escolar, aital coma los projèctes pedagogics qu'acompanhan l'immersion lingüistica de las escòlas Calandreta. Sens desbrembar lo trabalh en ret que fan la Societat Catalana de Pedagogia de l'IEC amb lo Centre Aprene de formacion de mèstres de Calandreta per escambiar d'experiéncias e de projèctes pedagogics per avançar dins un mond globalitzat per contra permanent. E tot aquò sens desbrembar la realitat de l'escòla aranesa.


PROGRAMA:

17 d’en octòbre de 2019:
Romanicitat de l’occitan.

- Dr. José Enrique Gargallo Gil, del Dep. De Filologia Romanica de l'UB.

L’espaci occitan se tròba al còr del contínuum romanic de l’Euròpa occidental. Una centralitat territoriala que condiciona la siá fesomia divèrsa, qu'apunta d'elements de romanicitat partejada amb los espacis vesins: aital, qualqu'uns dels elements constitutius de l’especificitat del gascon.

Sedença dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrièra Mallorca 207, pral.) A la 19 ora


24 d’en octòbre de 2019:

Dificultada d’acquisió lingüistica als instituts e collègis de Montpelhièr. Metodologias de recèrca per avalorar lo gra de transmission de l’occitana en l’domeni escolar.
- Sr. Efrén Beltrán Roncal, sociolingüista en lo domeni de l'ensenhament de l'occitan.

En aquela conferéncia, lo Sr. Beltrán expausarà lo sieu metòde de recèrca e los resultats de la siá investigacion l’an 2004 a comptar de la siá tèsi. L’objectiu es expausar las principalas dificultats dels escolans per aprene l’occitana e quina mesuras se poirián prene per normalizar l’usatge de l’occitana en l’domeni escolar, particularament als establiments publics ont son paucs los que sabon parlar. Se farà tanben una analisi critica dels errors comeses de la part de las autoritats de l’ensenhament francés los darrièrs vint ans e las dificultats que patisson los professors.

Sedença dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrièra Mallorca 207, pral.) A la 19 ora


14 de novembre de 2019:

Las contribucions del CAOC a las relacions calalanoccitanes en l’domeni educatiu.

- Sra. Meritxell Pueyo Soto, vice-presidenta del CAOC e coordianadora dels corses de lenga e cultura occitana al CAOC.
- Sr. Marçal Girbau, Professor d'occitan del CAOC.

En aquela conferéncia, s'agirà d’analisar las contribucions del CAOC en l’domeni de l’ensenhament mercés a las siás relacions e accions culturalas en ambedós costats del Pirenèu. Evolucion de las rets associatives los darrièrs 40 ans entre lo CAOC e las associacions occitanistas.

Se menarà a tèrme al Centre Civic Ostal Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A la 19 ora


21 de novembre de 2019:

Las contribucions mutualas entre l’Escola Catalana e l’Occitana. Lo projècte TL (Termomètre Lingüistic).

En partint de la conferéncia precedenta, aquela a coma objectiu las connexions entre los projèctes pedagogics aplicats a Calandreta pilotats pel Centre de formacion de mèstres APRENE e l’Escòla Catalana pilotada per la SCP. Se parlarà dels projèctes pedagogics partejats, coma lo Termomètre Lingüistic, un esturment d’evaluació de l’aquesiment lexical del catalan adaptat a la lenga d’oc tant per las escòlas Calandretas, coma las escòlas aranesas.

Se menarà a tèrme al Centre Civic Ostal Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A la 19 ora


28 de novembre de 2019:CLAUSON DEL CICLE:

Lo futur de l’ensenhament a Catalonha e a Occitània: de rèptes per un aprendissatge caulet.laboratiu dins un mond de cambiaments socials e tecnologics per la s. XXI.

Participants de la taula:

A determinar.


- Moderadora : Sra. Rosa Maria Pujol

Taula redonda ont se prepausarà la grèu situacion de l’occitana coma lenga viva e las valors que se pòdon promòure amb l’ensenhament de las lengas minoritzades. Las relacions calalanoccitanes per far tèsta dins un mond dominat per una Globalizacion uniformitzadora e lo papièr de l’Escor per far de ciutadans liures. Sens desbrembar lo papièr de las nòvas tecnologias coma esturments d’aprendissatge e l'aguda de besonh d’las adaptar çò de mès lèu possibla a l’occitana.

Sedença dels Amics de la Unesco de Barcelona (Mallorca 207, pral.) A la 19 ora


Accès liure. Aforament Limitat, se recomanda resèrva d’assisténcia.
Metètz-vos en contacte amb lo coordinator del Cicle : efren_oc@hotmail.com

___

(Cat)

Cicle: PEDAGOGIA COMPARTIDA: CATALUNYA I OCCITÀNIA
Amics de la UNESCO de Barcelona

Aquest cicle de conferències és el segon que organitza Amics de la Unesco de Barcelona sobre Occitània, aquest cop amb motiu de la proclamació per part de l’ONU del 2019 com Any Internacional de les Llengües minoritzades.

En aquesta ocasió tractem directament el tema de la llengua occitana i la seva situació sociolingüística en l'àmbit escolar, així com els projectes pedagògics que acompanyen la immersió lingüística de les escoles Calandreta. Sense oblidar el treball en xarxa que fan la Societat Catalana de Pedagogia de l'IEC amb el Centre Aprene de formació de mestres de Calandreta per intercanviar experiències i projectes pedagògics per avançar en un món globalitzat en canvi permanent. I tot això sense oblidar la realitat de l'escola aranesa.

PROGRAMA:

17 d’octubre de 2019:
Romanicitat de l’occità.

A càrrec del Dr. José Enrique Gargallo Gil, del Dep. de Filologia Romànica de la UB.

L’espai occità es troba al cor del contínuum romànic de l’Europa occidental. Una centralitat territorial que condiciona la seva fesomia diversa, que apunta elements de romanicitat compartida amb els espais veïns: així, alguns dels elements constitutius de l’especificitat del gascó.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrer Mallorca 207, pral.) A les 19 h.


24 d’octubre de 2019:

Dificultats d’acquisió lingüística als instituts i col.legis de Montpelhièr. Metodologies de recerca per valorar el grau de transmissió de l’occità en l’àmbit escolar.
A càrrec del Sr. Efrén Beltrán Roncal, sociolingüista en l'àmbit de l'ensenyament de l'occità.

En aquesta conferència, el Sr. Beltrán exposarà el seu mètode de recerca i els resultats de la seva investigació l’any 2004 a partir de la seva tesi. L’objectiu és exposar les principals dificultats dels alumnes per aprendre l’occità i quines mesures es podrien prendre per normalitzar l’ús de l’occità en l’àmbit escolar, particularment als establiments públics on són pocs els que saben parlar. També es farà una anàlisi crítica dels errors comesos per part de les autoritats de l’ensenyament franceses els últims vint anys i les dificultats que pateixen els professors.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Carrer Mallorca 207, pral.) A les 19 h.14 de novembre de 2019:

Les contribucions del CAOC a les relacions calalanoccitanes en l’àmbit educatiu.
A càrrec de :

Sra. Meritxell Pueyo Soto, vicepresidenta del CAOC i coordianadora dels cursos de llengua i cultura occitanes al CAOC.

Sr. Marçal Girbau, professor d'occità del CAOC.

En aquesta conferència, es tractarà d’analitzar les contribucions del CAOC en l’àmbit de l’ensenyament gràcies a les seves relacions i accions culturals en ambdós costats del Pirineu. Evolució de les xarxes associatives els darrers 40 anys entre el CAOC i les associacions occitanistes.

Es portarà a terme al Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A les 19 h.


21 de novembre de 2019:

Les contribucions mútues entre l’Escola Catalana i l’Occitana a partir de la instrumentació pedagògica. 


Partint de la conferència precedent, aquesta té com a objectiu les connexions entre els projectes pedagògics aplicats a Calandreta pilotats pel Centre de formació de mestres APRENE i l’Escola Catalana pilotada per la SCP. Es parlarà dels projectes pedagògics compartits, com el Termòmetre Lingüístic, una eina d’evaluació de l’adquisició lèxica del català adaptada a la llengua d’oc tant per a les escoles Calandretas, com a les escoles araneses.

Es portarà a terme al Centre Cívic Casa Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491. Barcelona). A les 19 h.


28 de novembre de 2019:
CLOENDA DEL CICLE:

El futur de l’ensenyament a Catalunya i a Occitània: reptes per a un aprenentatge col.laboratiu en un món de canvis socials i tecnològics per al s. XXI.

Participants de la taula:

A determinar.


- Moderadora : Sra. Rosa Maria Pujol

Taula rodona on es plantejarà la greu situació de l’occità com a llengua viva i els valors que es poden promoure amb l’ensenyament de les llengües minoritzades. Les relacions calalanoccitanes per fer front a un món dominat per una Globalització uniformitzadora i el paper de l’Escola per fer ciutadans lliures. Sense oblidar el paper de les noves tecnologies com eines d’aprenentatge i la necessitat d’adaptar-les el més aviat possible a l’occità.

Seu dels Amics de la Unesco de Barcelona (Mallorca 207, pral.) A les 19 h.


Accés lliure. Aforament limitat, es recomana reserva d’assistència. 
Poseu-vos en contacte amb el coordinador del Cicle : efren_oc@hotmail.com