Milions de nòrd-corean patisson la "fauta de neurituds" après la pièger culhita


Corèa del nòrd patís de fòrtas restriccions alimentàrias a causa de las marridas culhitas e la nefasta gestion economica del país de la part del regim.

Unes 10,1 milions de personas, gaireben la mitat de la populacion nòrd-corean, patisson una manca d’neurituds per las retalhadas en las aportacions de manjar menadas a tèrme pel Govèrn, en i comprenent 7,5 dels 17,5 milions de nòrd-corean que dependon de las aportacions governamentalas e 2,6 milions d’agricultors collectius.

Corèa del Nòrd a redusit las racionsalimentàrias que repartís entre los sieus ciutadans a 300 grams al jorn, lo nivèl mai bas per aquela epòca de l’an, e s’espèran nòvas retalhadas a causa que lo país a enregistrat la pièger culhita en l’darrièra decènni, segon a avertit aquel divendres lo pòrtavotz del Programa Mondial d’Neurituds (PMA), Herve Verhoosel.

L’avaloracion de la situacion alimentària del país, encargada pel PMA de las Nacions Jonchas, a descobèrt que s’a redusit fòrtament la consomacion d’neurituds, que la siá diversitat es minima e que las familhas s’an vist forçadas a retalhar un dinnar al jorn o a ne redusir la quantitat.

La mission establiguèt que la produccion agricòla dins lo país l’darrièra an es estat de 4.900 milions de tonas, la pièger chifra dempuèi 2008-2009 e que supausa un deficit de 1.360 milions de tonas –en comprenent las importacions– per çò qu'es de la quantitat minima requerida.

"Las perspectivas per las culhitas de l’estacion primairenca lo 2019 de blat e òrdi son dolentas, amb comunitats en risc davant l’inici del dur mes de junh", a remarcat Verhoosel. Aquela descenuda se deu als efièches de las secadas, ondadas de calor e inondacions, aital coma a la fauta de combustible, fems e autras pèças crucialas per l’agricultura.

"Sens supòrt umanitari, milions de personas poirián patir fam", a avertit Verhoosel en una ròda de premsa. Expèrts del PMA e de l’Organizacion de las Nacions Jonchas per l’Alimentacion e l’Agricultura (FAO) visitèron Corèa del Nòrd del 29 de març a la 12 d’en abril a la demanda del regim de Kim Jong-un per realizar aquela avaloracion.