Venezuela, sens aiga e medecinas pel boicòt de Trump


Desenas de ciutadans de Venezuela son obligats a far de longas filas a las pòrtas de la Crotz Roja de Caracas per recebre de gachets quimics per l'aiga e botelhas de plastic qu'aquela organizacion repartís davant la crisi per fauta d'aiga potabla.

La situacion de boicòt internacional que lo govèrn Trump dels Estats Units a iniciat contra Venezuela afècta a las personas civilas e a obligat fòrça ciutadans d'aquel país a cercar lo liquid vital a las contaminadas aigas del riu Guaire, que travèrsa aquela vila.

Diluns passat arribèt, procedent de Panamà, lo primièr lòt de medecinas per palliar l'emergéncia umanitària que travèrsa lo país.

Per María Silva, resident dins la zòna, lo liurament dels gachets per l'aiga e las medecinas representa "un melhorament" mas "sufís pas per la crisi que vivèm".

"Se merceja e s'accèpta perque l'aiga que reculhèm del riu cal la borir e lo clor es tròp doncas que, mas aiçò sufís pas".

A lo sieu torn, José Pérez, se mostrèt satisfach amb l'ajuda perque qu'ont viu l'aiga arriba per la canerada solament un còp al mes e es de color jauna e amb marrida odor. "Aqueles gachets ajudan a evitar de malautiás".

Un membre del volontariat de la Crotz Roja, a informat que se son liurats unas 4 mila botelhas e caissas de 50 gachets per netejar l'aiga per membres de la Polícia Nacionala Bolivariana.
A travèrs d'un comunicat, l'organisme informèt que lo prèp diluns 22 d'abril del 2019, se repartirà lo material medic dins los 28 espitals e 8 centres d'atencion primària de salut que son estats seleccionats, e que lo prèp 8 de mai s'aima qu'un segond lòt arribarà dins lo país.

Amb l'intrada d'aquel primièr material, la Crotz Roja aima recebre unas 650 mila personas que son en situacion delicada e las vidas corron perilh.