52.000 justets jaunes tòrnan sortir dins la carrièra amb episòdis de violéncia


Los justets jaunes son sortits dins la carrièra per tretzena setmana consecutiva. Segon lo Ministèri de l'Interior, a Occitánia e França se son participats en una manifestacion 51.400 personas. Los Justets Jaunes ne questionèron ja la setmana passada las chifras oficialas, que consideravan per jos las realas.

La violéncia a tornat marcar la mobilizacion dels Justets Jaunes d'aquel dissabte a París. Lo principal episòdi de violéncia a debanat quand los manifestants se son sarrats a l'Assemblada Nacionala. Una persona a perdut quatre dits d'una man, sembla qu'a causa d'una granada de dispersion lançada per la polícia quand ensajavan sautar la barralha qu'environa la bastissa.

Pendent lo recorregut de la manifestacion, qu'a acabat al pè de la tor Eiffel, i a agut d'autres incidents violentes: se son atacats de bancs automatics e mobiliari urban, e se son cremats una desena de veituras e un veïcul del dispositiu militar antiterrorista.

Aquel dissabte s'es complit, doncas, tres meses justes d'unas mobilizacions que comencèron en novembre contra la nomenada "taxa ecologica" suls combustibles, que lo govèrn retirèt. Aiçò serviguèt a pas arturar las mobilizacions, que contunhan après forçar lo president, Emmanuel Macron, a dobrir un "grand debat nacional" amb participacion ciutadana e a anonciar que destinarà 10.000 milions d'èuros a mesuras socialas e fiscalas.