Nòva ondada de protèstas dels justets jaunes per tota Occitània e França


Nòva jornada de protèsta (la quatrena) dels ‘justets jaunes’. La polícia a ja tirat los primièrs gases de bon matin contra los concentrats als Camps Elisis, ont s’avián concentrat almens 1.500 personas. Las protèstes s’an estendut per tota Occitània e per tot l'estat francés, amb près de 31.000 manifestants, lo talh de rotas e autopistas compresas. An traversat quitament las frontièras: a Brusselles, près de 70 personas son estats detenudas abans d’una accion dels ‘justets jaunes’, an informat las autoritats localas.

La polícia a respondut a la pression dels manifestants, que s’an sarrat al correg policèr, amb lo lançament de gases a la principala via de París. Aqueles, al grop de ‘Macron demission’, an retrocedit fins a una carrièra prèpa, malgrat qu'an lançat tanben pichons explosius contra las fòrças de l’òrdre. L’scèna s’an repetit al cors del matin.

La polícia francesa, en mai de blindar la vila, a detengut almens 514 personas abans de l’inici de la protèsta, segon las autoritats per empedir amb caractèr preventiu incidents violentes. D’aqueles, 272 son estats meses jos custòdia policèra.

O an assegurat aital de fonts de la Prefectura de Polícia, qu'an pas escartat que la chifra contunhe d'aumentar al cors de jorn. Las detencions son estadas fachas sustot per far partida de grops susceptibles de protagonizar d'actes de violéncia o per èsser en possession d’objèctas que pòdon s'utilizar per aiçò. Pas necessàriament demoraràn jos custòdia un còp que se fagan las verificacions apertientas.