Macron aumentarà lo salari minim 100 èuros per calmar los 'justets jaunes'


Après d’un long silenci de dètz jorns, lo president francés s’a dirigit aquel diluns a la nacion a travèrs d’un messatge a la television e grauat a l’Elisi qu'arranquèt amb las nòtas de ‘La Marsellesa’. Macron A començat parlant del parrabastatge de las manifestacions, que s’an barrejat “de reivindicacions legitimas e una violéncia inadmissibla”, e demandèt lo retorn a “la calma e l’òrdre republican”. En lo sieu primièr messatge a la nacion dempuèi l'esclatament de la revòlta, lo president francés admet la siá responsabilitat en la fauta de responsas.

Mas lo president Macron a pas minimizat los planhs dels ‘justets jaunes’ e a anonciat l'aument de 100 èuros del salari minim (a l'ora d'ara de 1.498 èuros brutes al mes) a comptar del 2019. “Volèm una França ont poscam viure dignament del trabalh”, a dich Macron après d’aver assumit “l’estada d’urgéncia economica e sociala”. Lo president a dirigit lo sieu seguent gèst als jubilats amb una pension inferiora als 2.000 èuros al mes. Lo Govèrn anullarà l’aument de la contribucion sociala generalisada, una pujada d'impòstes qu'aviá trach los jubilats dins la carrièra fòrça abans qu'o faguèsson los ‘justets jaunes’.

“L’esfòrç que s'a a demandat èra tròp important”, a admés Macron. A demandat tanben a las entrepresas que pòscan o far pagar una prima 'extra' de finala d’an. La quatrena mesura foguèt que las oras extraordinàrias pas tributaran a comptar del 2019. Coma s’esperava, a pas corregit la decision de suprimir l’impòst sus la fortuna (ISF), que fòrça veson coma una espècia de pecat original e un present als rics. Segon lo president, recuperar aquel tribut afebliriá l’Estada.