Dinamarca vòl enviar dins una isla desèrta los immigrants pendentes de percaça


La pichona isla de Lindholm es lo luòc ont lo govèrn de Dinamarca vòl barrar los immigrants


El Govern de Dinamarca vol habilitar un centre en una illa deshabitada per tancar immigrants estrangers pendents d’expulsió, una mesura inclosa en un paquet legal per endurir la política d’immigració que ha generat controvèrsia. El pla –inclòs en els pressupostos acordats entre el Govern liberal-conservador i el xenòfob Partit Popular Danès (DF)– afecta a sol·licituds d’acollida rebutjada que han comès delictes greus i criminals estrangers que no poden ser tornats als seus països perquè no els accepten o s’arrisquen a patir tortures.

L'iniciativa a provocat de criticas, entre d’autra, de l’Institut de Dreches Umans, que l’a gaireben "considerat defòra de la legalitat", perque s'agís de personas qu'an complit pena e pòdon pas èsser privadas de libertat. "Es una marrida idèa; transpòrta simplament lo problèma d’un luòc del país a un autre", a declarat Mikael Smed, cònsol socialdemocrata de Vordingborg(municipalitat que li aperten a el l’isla), mentre ‘Politiken’, principal jornal danés, parlar de "desbranda" e de "condemnar" un grop de personas.

Des del 2016, Dinamarca té un centre a Kærshovedgård (península de Jutlàndia) per a estrangers pendents d’expulsió, però, davant de les informacions dels últims mesos en premsa sobre els problemes de delinqüència generats a la zona pels interns, el Govern ha decidit ara destinar els més perillosos a una illa.

"Els estrangers que han abusat de la confiança de la societat danesa i que han comès actes criminals han de tenir les condicions més dures possibles i ser controlats de manera adient", va dir fa uns quants dies la ministra d’Integració, Inger Støjberg. Støjberg, la cara més visible de la dura línia en immigració del Govern de Lars Rasmussen, ja havia assegurat dos anys enrere, quan es va presentar el centre de Kærshovedgård, que l’objectiu era fer-los la vida "el més insuportable possible" a aquest grup d’estrangers.

El nou centre estarà situat a Lindholm, illa al sud-est del país destinada des de fa un segle a experiments amb malalties per a animals i, fins al juliol, sota control de l’Institut de Veterinària de la Universitat de Lyngby (Copenhaguen).

Les tasques de neteja de l’illa –sense residents permanents des de fa dècades– obligaran que fins al 2021 no estigui llest el centre per a interns, que tindrà un centenar de places i per al qual es destinaran 759 milions de corones daneses (una mica més de 100 milions d’euros) els pròxims quatre anys.

L’illa estarà controlada per les autoritats penitenciàries i hi haurà policia patrullant i, tot i que els interns podran abandonar-la durant el dia en vaixell fins a la petita localitat de Kalvehave, hauran de tornar de nit.