Los nòrd-americanes afeblisson Trump e li prenon lo contraròtle de la cambra


Los democratas an atengut afeblir lo mandat de Donald Trump en las eleccions de mièg mandat, perque an recuperat la majoritat absoluta dins la cambra de representantas, segon las projeccions dels mejans dels USA. Totun, la victòria es pas estada completa, doncas que los republicans mantenon lo contraròtle del senat amb una majoritat fòrça ajustada. De tot biais, lo president dels USA a definit la nuèch electorala coma ‘un grand succès’.

En los resultats provisòris, los democratas supèran als republicans dins la cambra bassa amb 220 representants contra 193. La majoritat es als 218. En las eleccions de fa quatre ans, per contra, lo resultat èra estat fòrça en favor dels conservadores: 247 representants contra 188. dins lo senat, la distribucion provisòria es de 51 senadors pels republicans –un per dessús la majoritat– e 45 pels democratas. Fins ara dins la cambra nauta i aviá 52 senadors roges, 46 de blaus e 2 d’independenta.

Tal coma prevesián las enquèstas, los votants an punit l’administracion Trump, mas li an pas pres tot lo contraròtle del poder legislatiu. Los democratas recupèran la majoritat dins la cambra de representantas qu'avián pas d’ençà del 2010. Per contra, dins lo senat i contunharà de predominar la color roja. Los republicans n'atenguèron lo contraròtle lo 2014.

El paper de les dones ha estat predominant en els comicis. Alexandria Ocasio Cortez, de 28 anys, ha esdevingut la congressista més jove de la història dels EUA. Cortez, escollida a Nova York, va irrompre a les eleccions tot i ser una candidata a l’esquerra de la banda esquerra del partit demòcrata. D’altra banda, la cambra baixa comptarà per primera vegada amb dues dones musulmanes: Rashida Tlaib (Michigan) i Ilhan Omar (Minnesota).