La caravana de refugiats de Hondures avança per Mèxic cap als USA


La caravana de milièrs de ciutadans de Honduras que partisson de lo sieu país contunha d'avançar, a la recèrca d'un futur melhor, après aver superat la frontièra amb Guatemala. Las autoritats mexicanas avián atengut arturar la caravana de mai de 3.000 personas segon la polícia federala, entre elas fòrça mainats, al Pont Rodolfo Robles, dins la frontièra amb Guatemala.

Los ciutadans de Honduras fujon de las terriblas condicions de vidas que lor cal suportar dins lo sieu país ont i a pas una democracia digna ni son garantits los dreches umans o una efectiva separacion de poders qu'empedisca la corrupcion e los abuses politics, economics, policèrs e judiciales. La caravana a lo supòrt de representants d'organismes civils e de la Comission Nacionala de Dreches Umans de Mexic.

Los estats e las organizacions internacionalas seguisson sens metre fren als abuses ni garantir un melhorament de las condicions de vida. Lo govèrn mexican a insistit als organizadors de la caravana que la arturen. Los an ofrits tanben transpòrt per los portar cap a aubèrjas, mas o an refusat, per paur que se los escampilhe o que se los tòrne dins lo sieu país. Asseguran que se senton mai segurs en avançant en grop.

Los presidents de Guatemala e Honduras an assegurat qu'an un paquet de mesuras per melhorar la vida dels que tòrnen. Mas la majoritat dels manifestants los se crosan pas. La marcha daissa d'images dramaticas de familhas amb creaturas qu'an per el pas pro d'aiga ni manjar.