Euròpa e Itàlia afrontadas pel budgèt


L'Union Europèa a donat tres setmanas a Itàlia perque rectifique los budgèts del 2019 per incompliment del limit de deficit, en un gèst sens precedents. Malgrat la menaça d'una sancion, Roma respond que pensa pas tocar res e ditz qu'a pas paur. Matteo Salvini, vice-Primièr ministre italian, anóncia que retalharà pas ni un èuro dels italians.

Lo govèrn italian, per ara, sembla pas que vòlga cambiar los budgèts. E, s'envia pas cap de projècte nòu, o n'envia un sens ne cambiar los paramètres fondamentales, i a la possibilitat que se dobrís un procediment per deficit excessiu e per violacion de las nòrmas del pacte d'estabilitat. La multa pòt arribar a 0,2% del PIB.

Après que l'agéncia de qualificacion Moody's aja davalat una posicion lo classament d'Itàlia, decision mai bona del que lo mercat esperava, divendres serà l'agéncia de qualificacion Standard and Poor's la que li caldrà i donar la siá opinion.

Una prima de risc a 350 ponches rebatriá ja un scenari negatiu, e un doble refús fariá qu'Itàlia queiguesse en matèria financièra a nivèl escampariá. Mas lo cap del Movement 5 Estelas, Di Maio, a pas paur dels mercats.