Argentina vòl jutjar lo franquista Martín Villa per torturas e assassinats


Lo jutge de l’Audiéncia espanhòla José de la Mata a refusat doas comissions sollicitadas per la justícia argentina en la persecucion de crims del franquisme. La primièra es una peticion per accedir a un informe publicat pel Ministèri de Governacion espanhòla de l’an 1936 sus l’assassinada del poèta Federico García Lorca, aital coma autres documents ligats a aquel crim. La segonda demandava a l’Audiéncia espanhòla que prenguèsse declaracion a l’ex-ministre Rodolfo Martín Villa en lo marc d’una causa per torturas, assassinats, desaparicions forçadas de personas e sequestracion de mendres comeses a Espanha pendent lo franquisme.

La justícia espanhòla barralha la pòrta a doas oras peticions en argumentant que se pòt pas metre en examen de delictes contra los dreches umans se son estats comeses abans del 2004, quand dintrèt en vigor la lei organica que regulava aquel tipe de delictes, e en apondent que quina investigacion que siá tustarra ‘amb la lei d’amnistia espanhòla del 1977, tal coma a establit la jurisprudéncia de la Cort suprèma’.

Les dues peticions procedien del Jutjat Nacional del Criminal Federal 1 de Buenos Aires. En el cas de Lorca demanava còpies compulsades en el marc d’una investigació que va obrir fruit de la querella de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica. La jutgessa argentina demanava específicament la nota informativa ‘Antecedents del poeta Federico García Lorca’ i altres documents sobre la detenció i assassinat del poeta. La de Martín Villa aviá coma origina l'investigacion de crims d’omicidi, fach que constituiriá un delicte que justament pas prescriu a Argentina.